programma

Gunsi, 3-daagse tour

Dag 1: heenreis, zwemmen, vissen en kampvuur
Vertrek in de ochtend vanuit Paramaribo met de auto richting het kleine havenplaatsje Atjoni. Hier zullen we lunchen terwijl we het tafereel van aankomende en vertrekkende mensen kunnen bekijken. Hier nemen we de korjaal, een typische Saamaka boot gemaakt van hout, richting Gunsi. Een reis van ongeveer 1 uur. Afhankelijk van de waterstand moeten we een aantal stroomversnellingen door. Na aankomst krijgt u tijd om te settelen en maken we een korte wandeling door het oord. Deze namiddag is er tijd om te zwemmen en te vissen; wie weet zelfs een piranja! Als we vis vangen kunnen we deze klaarmaken voor ons avondeten. Na het diner sluiten we de dag af met een kampvuur op het oord. Een perfecte gelegenheid om elkaar en ook de mensen uit het dorp te leren kennen.

Dag 2: bos, dorp en kaaimannen
De tweede dag starten we met een lekker ontbijtje, waarna we het bos ingaan. Tijdens de wandeling maken we kennis met de diversiteit aan bomen, planten en dieren in het gebied. We bezoeken onder andere een kostgrondje; een akker waar voornamelijk vrouwen uit het dorp hun groenten en fruit verbouwen. Na de wandeling volgt een lunch en gaan het dorp Gunsi of Nieuw-Aurora bezoeken. Tijdens zo’n wandeling ervaren we het alledaagse dorpsleven van dichtbij. Veel van de mensen uit het dorp vinden het leuk om te laten zien hoe zij bijvoorbeeld cassavebrood bakken of rijst stampen. Wat we gaan zien is afhankelijk waar de mensen die dag mee bezig zijn. Wanneer het ‘s nachts donker is geworden, stappen we na het avondeten in de boot om kaaimannen te spotten en te genieten van de prachtige sterrenhemel.

Dag 3: ontspanning en terugreis
De laatste dag van de Gunsi-tour gaan we nog even ontspannen. Neem bijvoorbeeld een lekkere frisse ochtendduik en zie de zon opkomen. Na het ontbijt pakken we rustig aan onze spullen en stappen we weer in de korjaal, weer terug naar Paramaribo.

Ook mogelijk:

  • een 4-daagse tour; dezelfde activiteiten met meer vrije tijd. Ideaal voor gezinnen!
  • een avontuurlijke jungle-overnachting. Met koken op houtvuur, baden en vissen in de kreek en omringd door junglegeluiden in de hangmat in slaap komen. Leuk voor de actievelingen!
  • voor de geschiedenis en cultuurliefhebbers is een dagtrip naar het Marronmuseum in het dorp Pikin Slee echt een aanrader. Het museum staat in het teken van de leefwereld van de Saamaka, zowel van vroeger als nu. Ook is er een leuk souvenirwinkeltje.